Den største myte omkring vegetarer, er at man behøver animalsk protein (bøffer, æggehvider, proteinpulver mv) hvis man muskeltræner /bodybuilder eller skal præstere indenfor sportsverden.
Men vidste du at Tennisstjernen Venus Williams og Vægtløfteren (og Tysklands stærkeste mand) Patrick Baboumian er veganere og har vundet rekorder og medaljer i massevis, uden at spise kød.
Der findes faktisk hundredevis af vegetarer og veganere blandt verdens bedste sportsudøvere - selv racerkøreren Lewis Hamilton er veganer.
Så du kan altså sagtens blive ”stor og stærk” og øge din muskelmasse (og tabe dig) uden kød eller uden at du behøver spise SÅ meget kød.
Hos nogle vækker det stadig bekymring, at skære kødet helt eller delvist fra, men heldigvis kan man sagtens få dækket sit daglige proteinbehov, uden at spise animalsk protein.
Eller i hvert fald springe bøffen over et par gange om ugen.
Hvad er Protein egentlig??
Proteiner findes i både animalske fødevarer og vegetabilske fødevarer. De nedbrydes i fordøjelsessystemet til aminosyrer og bygges op igen til proteiner, der bruges til de forskellige processer i kroppen.
Når du spiser protein – fx i form af kødprodukter, må kroppen først ”skille” proteinerne ad så de igen bliver til aminosyrer. Kroppen kan som sådan ikke bruge proteinstrukturer til noget, kun dets bestanddele – aminosyrer.
Faktisk bliver 100 kg. planteprotein der er spist og fordøjet af en ko, til kun 4 kg. animalsk protein.
Planter kan danne alle aminosyrer, som er nødvendige for dannelse af proteiner. Dyr og mennesker mangler de enzymer, der skal bruges til at danne ni af aminosyrerne. Disse må tilføres med kosten og kaldes derfor de essentielle (livsnødvendige) aminosyrer. De øvrige kan dannes i organismen ud fra glukose og fra kvælstof stammende fra andre aminosyrer.
Der findes 8 essentielle aminosyrer, som vi ikke kan danne selv og skal derfor tilføres via kosten, og bruges, sammen med de 10 ikke-essentielle aminosyrer til en normal proteindannelse i kroppen.
Animalsk protein fra kød fra ko, gris, kylling, kalkun og laks indeholder mellem 18-21 gram protein pr. 100 gram og indeholder ALLE essentielle aminosyrer.
Til sammenligning indeholder planter eksempelvis:
- 100 gram Hampefrø (30 gram protein, alle essentielle aminosyrer)
- 100 gram Røde linser (27,3 gram protein )
- 100 gram Quinoa (14 gram protein, alle essentielle aminosyrer)
- 100 gram Chiafrø (16 gram protein, alle essentielle aminosyrer)
- 100 gram mandler (20,5 gram protein)
- 100 gram sesamfrø 21,9 gram protein
- 100 gram kikærter (20,4 gram protein)
- 100 gram græskarkerner (24,5 gram protein)
- 100 gram hørfrø (25 gram protein)
Der findes også protein i helt almindelig frugt og grønt.
Eks. 1,3 gram i 100 gram banan, 1,4 gram i 100 gram hindbær, 2,7 gram pr 100 gram i svesker, 3,7 gram pr 100 gram persille, 2,6 gram pr 100 gram i spinat osv.
World Health Organization anbefaler, at man indtager cirka 0,75 gram protein pr. kilo kropsvægt pr. dag. Det svarer til cirka 55 gram protein pr. dag ved en vægt på 75 kilo.
Det vil sige en person på 75 kg får snildt dækket sit proteinbehov (uden at spise kød) ved at spise eks. 2 æg til morgenmad, 100 gram quinoa til aftensmad, salat med 50 gram røde linser til frokost og diverse grønt og frugt og nødder i løbet af dagen = 55-60 gram protein.
Er du selv blevet lidt lun på tanken om at spise lidt flere planter så kig nærmere på ebogen "Grøn og Sund - hele året" som er vegetarisk og har opskrifter på alt hvad du skal bruge til alle dagens måltider, inkl. snacks, is og kager.
Ja tak til 60 lækre opskrifter >>
Kærlig hilsen